שמפאן לשנה החדשה

CHAMPAGNE

סיפור תוסס במיוחד

_

29.12.23

חשבתי המון על מה לכתוב לך היום, והחלטתי לספר לך על המשקה שאני מקפידה לשתות במיוחד כשאני בפריז.
השמפניה!!!
ולמה דווקא עכשיו? כי זה המשקה שבדרך כלל פותחים איתו שנה, וכשעוד רגע מתחילה לה שנה אזרחית חדשה, שבוודאי תיפתח עם הרבה תהיות, מחשבות, הסתכלות על השנה שחלפה והצבת ייעדים לשנה החדשה, כדאי מאוד שזה יהיה עם כוס שמפניה ביד.

אז מה הסיפור של השמפניה?

אנשים יכולים לנהוג בטירוף בגלל שמפניה, הם משתוקקים לה…
פטר הגדול מרוסיה היה הולך לישון עם ארבעה בקבוקי שמפניה, קזנובה החשיב את השמפניה לציוד הכרחי לפיתוי, נפוליון אמר פעם: ״בניצחון אתם ראויים לה, בהפסד אתם זקוקים לה״.
קוקו שאנל אשת האופנה אמרה: ״אני שותה שמפניה רק בשני אירועים, כשאני מאוהבת וכשאני לא״. בהזדמנות נוספת היא גם סיפרה שהיא שותה אותה בכל שעה ביום.
וינסטון צ׳רצ׳יל אמר: ״זה הופך את המוח שלי לערמומי יותר״, ובמלחמת העולם הראשונה הוא אמר: ״זכרו רבותיי, אתם לא נלחמים רק למען צרפת, אלא גם למען השמפניה״.

בקיצור, אני בטוחה שהבנת את חשיבות השמפניה ואת הכבוד הראוי לה…

מי שנחשבה וקיבלה את התואר הגברת הראשונה של השמפניה הייתה לילי בולינג׳ה Lily Bollinger
לילי קיבלה לידה את נשיאות בית בולינג׳ה מיד לאחר מות בעלה ב-1941 והעלתה את המותג למקום של כבוד בסצנה הבילאומית.
היא אמרה: ״אני שותה שמפניה כשאני שמחה וכשאני עצובה. לפעמים אני שותה אותה לבד, בחברה אני מחשיבה אותה לחובה. אני לוגמת קצת אם אני רעבה וחוץ מזה אני לא נוגעת בה, אלא אם כן כמובן, אני צמאה״ 🙂

בית השמפניה בולינג׳ה הוא הבית נותן החסות לסרטי ג׳יימס בונד. הסיפור בין בולינג׳ה לבונד הפך לסיפור משפחתי כבר לפני 40 שנה, וזה מוכיח שמשפחות יכולות לסמוך אחת על השניה ולעבוד ביחד לטווח הרחוק. לקידום הסרטים של בונד ב-90 מדינות משתמשים בשמפניית בולינג׳ה.

אבל איך הכל התחיל…..
דום פריניון, נזיר בנדיקטי שנולד באובלייה שבחבל שמפאן בצרפת, עבד וגר שם 47 שנים והוא האיש שתעשיית השמפניה זוקפת לזכותו את המצאת השמפניה.
בסביבות 1670 כשהוא טעם בפעם הראשונה את יין הנתזים הראשון שלו הוא אמר:

״בואו מהר, אני חושב שאני טועם את הכוכבים״
"I think I have tasted the stars" 

התפתחות היינות המבעבעים כסגנון הייצור העיקרי בשמפניה, התרחשה בהדרגה במאה ה-19, יותר ממאה שנה לאחר מותו של דום פריניון.

בעבר סיפרתי לך על המשפט של מרלין מונרו כשהיא נשאלה עם מה היא הולכת לישון. היא השיבה: ״אני הולכת לישון כשעליי שאנל מספר חמש״ מה שאנשים שכחו זה את משפט ההמשך: ״ואני מתעוררת בכל בוקר עם כוס של פייפר היידסיק בשביל לחמם את הגוף שלי״.

בקבוק השמפניה הראשון שהופיע בסרט היה של פייפר היידסיק ב-1933.
פלורנס לואי היידסיק, סוחר בדים גרמני צעיר, עצר ב-1785 בריימס צרפת והתאהב באגתה. כשהוא בן 23 והיא בת 18, הוא מבין שאם הוא רוצה לכבוש את ליבה ולשאת אותה לאישה הוא חייב לעשות חישוב מסלול מחדש.
פלורנס לואי אהב יינות והוא הרגיש שלשמפניה יש ייעוד ועתיד, לכן הוא החליט להקים בית שמפניה משלו באותה השנה, ואת הבקבוק הראשון שלו הוא בחר להציג למארי אנטואנט שהפכה לאחת מדמויות המפתח שהציגו את המותג.

השמפניה כידוע הצליחה מאוד בצרפת ובאירופה בכלל, אבל לבן של פלורנס לואי, צ׳ארלס זה לא הספיק והוא החליט שהוא צריך להביא בשורה משל עצמו ונסע לארה״ב.
״צ׳ארלי שמפניה״ כך כינו אותו, נחל הצלחה מרובה בארה״ב, האמריקאים התאהבו והפרסום היה מדהים.

עוד בתי שמפניה מוכרים,

פומרי שאמפן, Pommery champagne ממוקמת גם היא בריימס צרפת שבחבל שמפן משנת 1858. באחוזה תמצאו את ״הסלון בלו״. הצבע הכחול היה האהוב על מאדם פומרי ולכן הסלון והרבה קישוטים מהבית בצבע כחול וכמובן שגם בקבוקי השמפניה. כשמדאם פומרי התאלמנה, היא בקלות יכלה לרשת את עסק היינות מבעלה ולחיות טוב ובנחת, אולם זה לא הספיק לה ובעקבות ההתאלמנות והזכות לעבוד היא החליטה לפתוח בית שמפניה גדול בנוסף לעסקי היין. השמפניה שלה הצליחה והפכה פופלרית גם באנגליה. מאדם פומרי במקור הייתה אנגליה.

שמפניית ברונו פייארד Bruno Paillard ריימס צרפת. ״לכל בקבוק יש חיים משלו, לכל בקבוק יש תסיסה משלו״ כך אמר ברונו.
בשנת 1704 ברונו שלמד מסבא שלו את העסקים החל לייצר שמפניה מבלי שהיה לו כרם משלו. הוא רכש את 100% הענבים והצליח לייצר שמפניה נהדרת. היום כל הכרמים בבעלות החברה ולברונו היה תמיד רצון למצוא את הבקבוק המושלם.

בית מאדם קליקו Veuve Clicquot Ponsardin נוסד ב-1772 ובסיסו בריימס. מאדם קליקו האלמנה היא המיוחסת לפריצות הדרך הגדולות של הבית ובכלל.
באותה התקופה לא חשבו שנשים יכולות להיות נשות עסקים ולנהל כספים וכשמאדם קליקו התאלמנה והוגדרה כך, זו הייתה ההזדמנות שלה לנהל את העסק ״באישור״. לא היה לה קל ואנשים צחקו עליה וביקרו אותה אבל היו לה רעיונות נהדרים ואינסטינקטים מעולים. היא הראשונה שהתחילה לייצר שמפניה מבציר של שנה אחת ב-1810 ומאז היא התחילה מגמה ונחלה הצלחה.

בשביל לייצר שמפניה צריך לייצר פעמיים. פעם ראשונה ממיץ הענבים ליין, ופעם שניה מיין לשמפניה. התסיסה השניה קורית בבקבוק הזכוכית בזכות תוספת שמרים וסוכר. ברגע שהשמרים ״אוכלים״ את הסוכר, הם משחררים אלכוהול ופחמן דו חמצני. (הפחמן יוצר את הבועות). ברגע שהתהליך מסתיים יש לך בועות, רמת אלכוהול רצוייה אבל אז השמרים שנשארים יוצרים סוג של משקע. אף אחד לא ידע כיצד ניתן להסיר את המשקע עד שמאדם קליקו הגיעה וגילתה את הטכניקה להסרתו ע״י סיבוב הבקבוק. כאשר הבקבוק בתנוחה אנכית, מסובבים אותו וכל המשקעים יורדים לכיוון פתח הבקבוק, ובדרך הזו התאפשרה הוצאת המשקעים בפעם אחת ובקלות.
בטכניקה זו משתמשים עד היום ובזכותה השמפניה עלתה לאותה הרמה המכובדת של היינות הגדולים של צרפת.

בכל מקרה יש עוד המון שמות טובים ומוכרים בשוק השמפניות. כמו שמפניית פול רוג׳ר שהיה חברו הטוב של צ׳רצ׳יל והקשרים של שתי המשפחות נשמרים עד היום, לפי דבריו של נכדו של צ׳רצ׳יל.

ושמפניית טטנז׳ה של פייר טטנז׳ה שהיה ראש עריית פריז בממשלת וישי שבאלגנטיות הציל את פריז, וזה מזכיר לי לפתוח סוגריים ולספר לך סיפור קצר.
כשאני מטיילת בגני טולארי עם הבנות שבוחרות להגיע ביחד איתי לפריז, אני מספרת על המקום ומוסיפה את הסיפור הבא.
בתקופת מלחמת העולם השניה היטלר נתן הוראה להרוס את פריז ולשטח אותה כמו שהצליח במקומות אחרים, רוטרדם למשל. אבל אז טטנז׳ה מגיע לקצין פון קולטיץ׳ ואומר לו: ״לא עדיף שתחשוב על עצמך כעל מושיע ולא כעל כובש״?
הוא ענה לו: ״יש לך כוח שכנוע״ אבל לא התחייב. זמן קצר אחר כך הגנרל הצרפתי לקלר התעלם מהפקודה ופריז נשארה כמו שהיא עד היום, יפה, אלגנטית ועם גנים מרהיבים.
לטטנז׳ה יש שמפניה מצליחה והם נותני החסות של פרסי האקדמיה הבריטית.

ועוד ועוד ועוד…..

אז מהי השנה הנחשבת לשנת הלידה של השמפניה? 1728 

לפני תאריך זה אסור היה להכניס יין לבקבוקים. היחידים שהורשו לעשות זאת היו האנשים מהכנסייה לטובת יין לטקסי המיסה. והסיבה שזיהו את דום פריניון בזמנו כאחד הייננים הטובים היא בגלל שהוא מכר ״סן מרטו״, מתחת לשולחן, לדוכס ולאנשי הממלכה החשובים.
ב-25 במאי 1728 לואי ה-15 אישר את בקבוק השמפניה וכך התחילה הבשורה. בשנת 1735 אפשר לראות את בקבוק השמפניה לראשונה על ציור של ז׳אן פרנסואה דה טרוי שנקרא: ״ארוחת ערב של צדפות״.
באותו הזמן השמפניה הייתה מאוד יקרה כי מתוך 1000 בקבוקים, 800 התפוצצו במרתף. הזכוכית הייתה דקה מדי עד שעברה שינוי.
נפוליון ביקר הרבה בחבל שמפאן ולן בפונדק שעכשיו הוא מלון השמפניה המלכותי. הוא היה לוקח שמפניות בשביל שאחרי הלחימה, אנשי הצבא יקימו אוהלים ומחנות למכירה ופתיחת בקבוקים וכך השמפניה צברה פופלריות.

באפרניי בצרפת יש את שדרת השמפניה. השדרה הזו תוארה ע״י צ׳רצ׳יל כרחוב הראוי ביותר לשתייה בעולם, והסיבה היא שיש מליוני בקבוקי שמפניה במרתפים שמתחת לשדרה. רחוב זה הוא גם המבוטח ביותר בעולם!

נשאלת השאלה, האם השמפניה הראשונה נוצרה באמת ע״י דום פריניון בחבל שמפאן שבצרפת?
האנגלים אומרים שההמצאה היא שלהם, כי נמצא מסמך של כריסטופר מרט שהיה חבר בחברה המלכותית מ-1662 ובו כמה אבחנות לגבי היין בלונדון. במסמך הוא חשף סודות מקצוע לכל מיני יינות שהיו תוססים וקרירים והוא מדבר על הוספת סוכר לתסיסה שניה. מה שבעצם מביא אותנו לחשוב ששם היה התיעוד הראשון ליין נתזים.
הצרפתים בגאוותם משיבים כי הטענה הרווחת היא שדום פריניון המציא את הערבוב ולא את התסיסה. והשמפניה מגיעה ונקראת על שם חבל שאמפן הצרפתי לא סתם. דום פריניון הראשון שהשתמש בפקק שעם, היה מומחה לערבוב וביסס שיטות לטיפוח גפנים כמו בציר מוקדם בבוקר לפני שהשמש זורחת.

האמריקאים גנבו את השם מהצרפתים וקראו ליין הנתזים שלהם, שמפניה אמריקאית. בצרפת השם שמפניה הוא שם שמור ומאוד מקפידים על זה, אולם לפי החוק האמריקאי זה דבר שמותר להם לעשות. הצרפתים מבחינתם חושבים שזה זלזול וחוסר כנות והם רוצים להילחם על זה.
הספרדים למשל קראו ליין התוסס שלהם ״קאווה״ לאחר שהצרפתים דיברו איתם, והאיטלקים נתנו לו את השם ״פרוסקו״.
באנגליה הוא נקרא ״יין אנגלי תוסס״ ויש מלחמת כבוד בין האנגלים והצרפתים שמתחיל מהסיפור של תחילת היין התוסס, עד כדי כך שגם אם צרפתי יחשוב שהיין התוסס של האנגלים טעים הוא לא יחמיא לו במלוא ההדר והוא תמיד ישמור את העובדה שהשמפניה היא גולת הכותרת וההמצאה המקורית והבלתי מעורערת של יינות תוססים.

לסיכום,
מי שייצר את השמפניה היה גאון וזה אחד השילובים שהעולם צריך להתגאות בהם, שילוב של רכיבים מיוחד שאיפשר את יצירת השמפניה.
בסופו של דבר כשפותחים בקבוק שמפניה ושותים, זה לא רק הטעם או הצבע או הבועות, זה הקסם!!! הקסם הייחודי שנוצר ע״י גאון, יותר מ-350 שנה מאז התגלתה והחלה להתגלגל היצירה שהיא נס.

 

המאמר סגור לתגובות