גבריאל שאנל
22.09.23
התערוכה שופכת אור חדש על חייה ומורשתה יוצאת הדופן וכוללת ממצאים מפתיעים על תרומתה בזמן המלחמה.
כן, כן תרומתה! מופתעת?
תמיד כשסיפרתי שחקר האופנה הצרפתית שלי ובכלל כל סיפור פריז שלי התחיל מסרט שחור לבן על קוקו שאנל, היו כאלה שהרימו גבה ושאלו אותי ״איך את מדברת עליה ומספרת עליה כשהיא הייתה נאצית״…
תמיד השבתי שאני בוחרת לספר את הסיפור וההשראה שספגתי ממנה מהזמנים שהיא עוד הייתה ״קוקו״ והרבה לפני שהפכה ל״שאנל״, אותו שם גדול שכולנו מכירות, ששם היא ללא ספק קיבלה החלטות גרועות שלא היו לטובתה לאורך ההיסטוריה וגם בחרתי בגלל גאונות הפשטות, הקלאס והאלגנטיות שלה או לסיכום, המקצועיות שלה.
(דרך אגב, כמוה גם רבות אחרות שהיו מוכשרות וקיבלו החלטה שגויה באותה מלחמה ארורה, אדית פיאף למשל ועוד, אבל כמובן שזה לא מנחם או חלילה הופך את זה לבסדר).
ממש בתחילת הדרך שלי כשקראתי את המאמר הראשון על קוקו שאנל היה שם משפט שדיבר על המאהב הנאצי שלקחה ולצידו היה עוד משפט שאמר שהיו גם כאלה שסיפרו שהיא עזרה במלחמה בסתר, אבל לעולם לא נדע…
מאז, למרות שקראתי עשרות ספרים, מאמרים וכתבות על אותה אגדה, מעולם לא הוזכרה שום עזרה בתקופת המלחמה עד המחקר שקראתי השבוע שיצא בעקבות התערוכה החדשה, ופשוט נדהמתי.
אותו אני רוצה לשתף איתך…
התערוכה "Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto"
היא התצוגה הראשונה בבריטניה המוקדשת לעבודתה של שאנל, ומהווה עדות לגאונות האומנותית שלה.
אם את בלונדון בקרוב אני ממליצה בחום ללכת ולראות את התערוכה הזו שבה מוצגים כ-200 תלבושות, כולל השמלות השחורות הקטנות המפורסמות שלה, מעילי טוויד וחולצות ג׳רסי משי עם צווארון מלחים משנת 1916. קריירה שללא ספק נותרה בולטת בפשטות שלה.
אבל אם רוצים להבין את הדרכים בהם שאנל נהגה להגדיר חירות ועצמאות, צריך ללכת לארכיון של מגזין באזר ולהבין את הקשרים שלה עם עורכים קודמים של המגזין, כל אלה מהווים מדריך משמעותי ומביאים אותה למעמד יוצא דופן שממשיך להפוך אותה לרלוונטית גם היום, יותר ממאה שנה לאחר שהשיגה את מקומה בחזית העיצוב.
למרות המוניטין ההולך וגדל של שאנל, עקרונותיה נותרו פשוטים: אישה צריכה להיות מסוגלת להתלבש באותה נוחות חסרת מאמץ ובטחון כמו גבר.
בגיליון אוגוסט 1925 של המגזין בזאר, השקפותיה של שאנל על ״לה מוד״ היו תמציתיות באופן אופייני לה:
״הסגנון שלי בבגדים הוא תוצאה של החיים כפי שהם חיים היום, זה פרקטי, פשוט אבל אלגנטי״
הגישה הזו השפיעה עמוקות על שתי נשים שעיצבו את מגזין הארפר׳ס באזר, כרמל סנואו העורכת הראשית ודיאנה ורילנד עורכת האופנה שהחלו להתלבש בשאנל.
״הנאמנות הראשונה שלי הייתה לשאנל, כי החופש של הבגדים שלה היה כל כך נעים לי״ אמרה סנואו וקנתה את אחת השמלות השחורות ב-1926 כשהן כבר היו שם נרדף לשיק.
״אישה לבושה ע״י שאנל נכנסת לחדר והיה לה כבוד, סמכות…״ אמרה ורילנד שהתפעלה באותה המידה מהדיוק של החליפות של שאנל״.
כשהוכרזה המלחמה בספטמבר 1939 היו סנואו וורילנד האחרונות שעזבו את המגזין. למרות ההערצה סנואו לא הייתה עיוורת לפעילותה של שאנל כולל הרומן הידוע לשמצה שלה עם נספח דיפלומטי גרמני.
״שאנל חיה לבד, אף פעם לא ראתה נשמה, פשוט הולכת מהריץ לדירה שלה בחנות״.
שאנל נחקרה ב-1944 על ידי הכוחות הצרפתיים לעניין האשמות פוטנצליות של שיתוף פעולה והתברר שהיא גם סיפקה עזרה חיונית במספר הזדמנויות.
לוילה שלה ׳לה פאוזה׳ בריביירה היו מרתפים נרחבים ששימשו את קבוצת ההתנגדות המקומית לשליחת הודעות סמויות באמצעות משדר נסתר, ולהסתרת פליטים יהודים שנמלטו מעבר לגבול הצרפתי.
רוברט שטריץ, האדריכל הצעיר שתכנן עבורה את ׳לה פאוזה׳ ב-1929 ביקש וקיבל את עזרתה לפעילות בהתנגדות בזמן המלחמה, ולאחרונה התגלה מסמך בארכיון הצרפתי הרשמי על תיק סודי המתייחס לרשת סמויה שסיפקה מידע מודיעיני לבעלות הברית. בנוסף קשר שלה שהתקיים באמצעות נאמנותה למשורר פייר רברדי, סרבן פעיל שהיה מאהב של שאנל לשעבר ועדיין היה קרוב אליה בזמן המלחמה וידידותם נמשכה עד מותו ב-1960.
כששאנל השיקה את קולקציית הקאמבק שלה ב-5 בפברואר 1954, העיתונות הצרפתית הייתה עויינת, אבל סנואו וורילנד נשארו נאמנות ודגלו במשיכה המשחררת של הטוויד וחליפות הג׳רסי הקלות שלה.
אין פלא שהתערוכה בלונדון מוכיחה את עצמה כפופולרית ביותר והפיתוי הנצחי של שאנל ממשיך למשוך אותנו פנימה עד היום.
אני לא יודעת ואנחנו אף פעם לא נדע מה באמת היה שם והעובדה שהיה לה מאהב נאצי קשה מאוד בפני עצמה.
מישהי פעם אמרה לי, ״לכי תדעי מה היה שם באותה התקופה ומה גרם לאנשים לעשות מה שעשו בשביל לשרוד, לא צריך לשפוט״.